Magus elu

Arvasin seni, et suhkruroogu töödeldakse ainult suurtes tehastes. Meie ju kodus peedist siirupit ei keeda. Seda tehti küll sõja ajal, kuid varsti pärast sõda hakkas poodidest magusapuudusele leevendust saama. Amasoonia väravas aga nägin, et siinmail võib igaüks ise kerge vaevaga magusat kraami valmistada. Nii nagu meil sügiseti koduaias õunamahla tehakse.

20151208-DSC_0410n2048.jpg

Toormaterjal kasvab Ecuadori tasandiku troopilises kliimas suurepäraselt. Suhkruroog  (Saccharum officinarum)  kuulub kõrreliste hulka ja on rohttaim – seega meie murutaimede nurmika ja aruheina sugulane. Need “kõrrekesed” siin pildil meenutavad küll rohkem majasõrestiku jaoks kohale toodud ehitusmaterjali kui mahla tooret. Suhkruroog kasvabki 2-6 meetri kõrguseks.

sugar-cane

Pealtnäha kuiv ja puitunud vars sisaldab  67–73% vett. Mahlas on 14–20% sahharoosi ja umbes 80% vett. Lisaks pisut valke, tärklist, lämmastikuühendeid ja orgaaniliste hapete sooli. Suhkruroog kasvab samal põllul 1–3 aastat. Saak väheneb, seetõttu on vaja iga mõne aasta järel põllule uued taimed istutada. Istikuteks on varre ladvaosa tükid  (Vikipeedia).

20151208-DSC_0409n2048.jpg

Suhkruroomahla tegu Amasoonia väravas meenutas tõepoolest õunamahla tegemist vanaema aias. Selle vahega, et mahla võib teha nii palju, kui parasjagu tarvis läheb. Varred raiutakse matšeetega parajateks juppideks.

20151208-DSC_0411n2048

Siis press käima ja magus neste voolab nõusse.  Pressi vahelt välja tulnud jääk on kuiv ja õhuke nagu pilliroomatt. Veel veidi päikese käes kuivamist ja sellest saab hea küttematerjal.

20151208-DSC_0413n2048.jpg

Võiks arvata, et mis sest suhkruveest ikka juua, aga suhkruroomahlal on ikka muud maitset ka – mõrkjas? hapukas? Kuigi joogi jaoks tuunitakse seda sidrunimahla või mingi muu lisandiga. Mahlaga aga saab paljugi ette võtta.Kõigepealt tuleb meelde rumm ja selle tooraine – “kuuvalguse” poeetilise nime taha peituv suhkruroopuskar. Aga Banoses osatakse  toorsiirupist teha ka palju muud – sealsed “melcochad” ehk käsitöömaiustused on kuulsad üle Ecuadori.

20151208-DSC_0426 v

Tänavale avatud poekestes käib maiasmokki oodates kibe (või magus?) töö.  Üles riputatud sitket suhkrumassi venitatakse, sõtkutakse, keerutatakse ja mätsitakse.

komm20151208-_MG_0834n2048 v

Parajalt sitkeks keerutatud palmikust lõigatakse rulle, neid rullitakse veel, keerutatakse mitut värvi kokku, palmitsetakse, mõnele lisatakse keedist või mahla, teisele pähkleid, kolmandale marmelaadi ja nii saab samast toorainest sadu erineva väljanägemisega maiustusi.

Komm20151208-DSC_0415nCRcr2048 v

Maitsesid nad küll ausalt öeldes ühtemoodi – MAGUSALT!

Komm20151208-_MG_0832-2n2048 v

Ecuadori giid David rääkis, et põlisrahvastel ei olnud enne hispaanlaste tulekut mingit suhkruallikat peale puuviljade. Kui siis vallutajad suhkruroo kaasa tõid ning seda kasvatama hakkasid, kujunes põlisrahvastel välja midagi magusasõltuvuse taolist.

kom20151208-DSC_0414n2048p_v

Ecuadorlased pidid siiamaani hirmsasti magusat armastama ja pärast Banose melkochade maitsmist usun ma seda küll!

Järgmisel korral tahaksin rääkida vandlist, mida saab …. puu otsast.

 

 

 

 

 

 

Rubriigid: Ecuador, Toit, Uncategorized, sildid: , , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

3 Responses to Magus elu

  1. rahutu rahmeldaja ütles:

    Rummist ma pean lugu 🙂 aga sellest maiustuste tegemise kunstist pole varem isegi kuulnud

    Meeldib

  2. Sildil ukse kõrval, kus kaks usinat noormeest suhkrumassi mätsisid, oli kirjas “Los Dulces de la abuela”. Abuela on Hispaania keeles vanaema, aga paremini kõlab minu meelest Mamma maiustused.

    Meeldib

  3. T ütles:

    Mamma maiustused kõlab tõesti hästi. Küll on põnevad need Sinu pajatused.

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s