Mmmm … šokolaad otse puu otsast!

Paari aasta eest, kui peretütar Nympha pärast kooli lõpetamist koju tagasi tuli, tekkis perel plaan lisaks kakaokasvatusele ka külalisi vastu võtma hakata. Nii saime meiegi osa ekskursioonist, šokolaadivalmistamise  õppusest ja lõunasöögist, seda kõike Nympha innukal ja päikeselisel juhendamisel. Ta tõesti nautis ise meiega oma elu ja töö jagamist ning muidugi nautisime seda ka meie.

T20151212-908n

Külalistele pakuti parimat sorti ubadest valmistatut. Just nendes kollastes viljades valmivad oad, millest sadakond röstitakse igal hommikul ka pere hommikujoogi jaoks. Loomulikult joovad nad hommikul šokolaadi, mitte kohvi!

T20151212-904cr1200

Joogi valmistamisel pidime ise algusest lõpuni kaasa lööma. Kes vähegi viitsis, sai pannile puistatud praksuvate ubade seas puulusikat liigutada. Nympha ise jälgis mängu, jutustas letil istudes ja jalgu kõlgutades kakaokasvatusest ning muust, aeg- ajalt kahvanäolise kakaoröstija käest lusikat haarates ja ube ühtlasemalt kuumale pinnale laotades. Ja milline lõhn!

T20151212-906n

Kui oad röstitud, tuli veel kuumad oad kestast välja hõõruda. Sealt vupsas välja tumepruun, läikiv ja pisut nagu võine uba.

T20151212-925-EditN

Puhtad oad rändasid hakkliha … ei, hakkšokolaadimasinasse. Ja see, mis sealt vaevarikka väntamise tulemusena väljus, ei olnud mingi kuiv puru, vaid soe ja tummine šokolaadimass, millest oli üliraske näppusid eemal hoida. Ja näpp, see lipsas ju otseteed suhu, et kohe järgmise šokolaadilaadungi järele rännata!

T20151212-931N

Nympha toimetas joogi jaoks vajaliku osa muidugi karmil käel kõrvale. Komponendid on siin: värske šokolaadipasta, pruun suhkur ja piparmündilehed. Viimased pole kohustuslikud, aga nende perele maitseb just niimoodi.

T20151212-936N

Keetmist meile ei usaldatud, ja õige ka – muidu oleks ikke üks lurr tulnud. Nüüd sai rammus, mõrkjas, kerge piparmündimekiga ja  – ülimalt sõltuvust tekitav! Kui miski sai veel parem olla, siis joogi aluseks olnud šokolaadimass, mis suudaks ka paadunud šokolaadivihkaja andunud šokohoolikuks muuta.

T20151212-944n

Ubadest saab muud jooki ka! Šokolaadiõlu on tõeliselt tummine suutäis eriliste õllede nautijatele.

T20151212-851

Ja lõunasöögi lõpetas šokolaadikook. Hõrk puuviljaviil seal juures on draakonivili. Tegu on kaktuse (Hylocereus) viljaga. Taim ise on pärit Mehhikost, rännanud aga koos inimesega mitmele poole Aasiasse, Kesk- ja Lõuna- Ameerikasse. Kutsutakse ka pitayaks  või pitahayaks. Hibiskiõied muutsid laua veel värvikamaks ja kaunimaks.

T20151212-852

Mida kakaotalus veel nägime, sellest pajatan järgmisel korral. Eriti huvitab see kindlasti rohenäppusid!

 

 

 

Rubriigid: Ecuador, Ecuadori inimesed, Toit, sildid: , , , , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

1 Response to Mmmm … šokolaad otse puu otsast!

  1. rahutu rahmeldaja ütles:

    mmmmmmmmm 🙂 see võis tõesti sõltuvust tekitavalt hea olla

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s